Søg
Close this search box.

Uhyggeligt aktuel og realistisk roman

som pestem

Hanne-Vibeke Holst

Som pesten

Gyldendal

685 sider

originaludgave  2017

 

4/5

I 1947 udkom Camus´ “Pesten” om den algeriske by Oran der uventet rammes af pest. Først dør rotterne i hobevis dernæst mennesker, først i hundredvis siden i tusindvis.

 

Man sætter byen i karantæne, ingen må komme ind eller ud af byen. Pesten er selvfølgeligt et billede på fascismen. Camus begyndte allerede at skrive bogen i 1938 mens nazisterne vandt frem og Hitler gjorde klar til krig. Da romanen udkom var 6 millioner jøder og minoriteter døde i gaskamrene. Meningsløsheden og desillusionen er et centralt tema i romanen.

 

Camus har været til stor inspiration for Hanne Vibeke Holst i “Som pesten”.  Romanens danske hovedperson Karoline Branner arbejder som koordinator i WHO afdelingen for pandemi bekæmpelse i Geneve. Hun bærer altid et eksemplar af” Pesten” på sig og anbefaler den til sine ansatte.

 

En ny influenzapandemi truer med at udrydde millioner af mennesker. Det begynder med en syg kinesisk pibeand, der smitter en gris i det østlige Ukraine. Smitten spredes herfra til mennesker, først til Danmark sidenhen til hele verden. Karoline arbejder på at få medicinalindustrien til at arbejde hurtigt på en vaccine, men nationale interesser spænder ben. Romanen udvikler sig til at blive en kamp mellem kynisme og humanisme.

 

Som Holst siger “ligesom Camus spurgte til hvad det vil sige at være menneske under og efter anden verdenskrig, så spørger min roman indtil hvad det vil sige at være menneske i dag”

 

Karoline finder ud af at pandemien særligt rammer folk med afrikansk baggrund, så man stilles overfor valgt at redde sine egne eller de andre.

 

Hanne- Vibeke Holst stiller spørgsmålet: hvordan ville du handle. hvis der  ikke er vaccine til alle

 

Hvem skal vaccineres først? De rige? Eller de mest udsatte grupper? ’Som pesten’ viser et billede af det moderne samfund i en krise, der først er helbredsmæssig, men hurtigt bliver økonomisk.

Min vurdering

Jeg læste romanen da den lige var udkommet, og da læste jeg den som ren underholdning intetanende at den i dag er blevet uhyggeligt aktuel.

 

Som Hanne-Vibeke Holst selv for nyligt har udtalt : “Da ’Som pesten’ udkom, blev den modtaget som en gyser. En dystopi. Jeg blev ved med at sige: Det er realisme. Det kan ske i morgen. Lige nu. Inden for to minutter. Jeg har hele tiden vidst, at det her ville ske.”

 

Hanne-Vibeke Holst har gjort en imponerende research og den er virkeligt velskrevet. Jeg vil anbefale bogen til dig der godt kan lide at læse en spændingsroman, dystopi(nu realisme),eller nyder at dykke ned i en moppedreng af en roman, som man ikke slipper før den er færdig

Anne