Søg
Close this search box.

Et uægte barns skyld og skam

i dine øjne

Malene Ravn

I dine øjne

Gyldendal

471  sider

2018

5/5

Malene Ravn er efterhånden ved at udvikle sig til en af mine yndlingsforfattere. I skrivende stund er jeg ved at lytte til hendes nyeste roman “ hvor lyset er”. Jeg elsker hendes intense og følsomme og sanselige skrivestil, hun er fantastisk til at fange følelser og stemninger , så de kommer under huden på læseren. Denne roman handler om Erik som bliver født uden for ægteskab af den 19 årige Gudrun i 1930. Gudrun har haft en engangsaffære med den kinesiske tryllekunstner Lai Fun.

Kineseren vil ikke vide af ham, han har allerede en kone Agnete, som han mødte i 1903 da han kom til København fra Kina

 

Gudrun giver Erik fra sig og de første år af sit liv bor Erik på asyl i Aalborg. Han bliver adopteret af 2 omgange af familier som alligevel ikke vil have ham.

Gudrun bliver senere gift med Alfred og de tager Erik til sig. Gudrun bliver beskrevet som en meget bitter og følelseskold person, over for Erik bliver der ikke vist mange kærlige følelser. Kun en sjælden gang er der et glimt af empati, men kun når hun har overskud. Så alt i alt ville Erik have levet en meget kærlighedsløs barndom hvis det ikke havde været for Alfred

 

Alfred viser ham kærlighed og drager omsorg for ham. Desværre flytter Alfred fra moren og Erik og stifter en ny familie. Det bliver et stort savn for Erik.

Moderen finder en ny mand og Erik bliver i den grad omsorgssvigtet. Han tilbringer al sin tid på gaden, fordi han er bange for morens nye kæreste.

Da Erik bliver voksen vender han da også moderen ryggen og flytter til København, bliver gift med Kirsten og får datteren Nete.

 

Nete bliver som voksen interesseret i slægtens historie og finder først da ud af at hendes farfar var kineser, faren har skjult det for hende gennem alle årene. Hun rejser til Kina med sin store søn for at opleve landet hvor de stammer fra.

Malene Ravn blev inspireret til at skrive romanen, da hendes nære veninde Jette Lehmann fortæller sin familiehistorie. Hendes far var uægte søn af Lai Fun.

Jette kom aldrig helt tæt på sin far og hun følte han bar på en stor skam og skyld og så ham aldrig rigtig glad i sin barndom.

 

En dag beder hun sin farmor om at fortælle historien og den vælter ud af hende, en historie hun ikke har fortalt til mange. Jettes far blev 87 og opnåede ikke at se historien om ham blive udgivet.

Min vurdering

Fortællingen om Erik , drengen som ser anderledes ud end sine kammerater og bliver mobbet er meget hjerteskærende og søde Malene Ravn har beskrevet ham med meget empati og kærlighed. Som læser og ikke mindst som mor får jeg virkelig lyst til at oversvømme ham med al den kærlighed han ikke har fået, passe på ham og værne ham mod alt ondt. Alt det hans mor ikke magtede.

 

Roman minder på mange områder om “en anden gren” af Jesper Wung Sung : En kineser kommer til København  i starten af 1900 tallet og får barn med en dansk pige. Der holder ligheden også op, Malene Ravn har i sin roman koncentreret sig om at skrive Erik historie, Uægte uønsket barn af en kineser, hvorimod Wung Sung skriver en kærlighedshistorie mellem danske Ingeborg og kinesiske Wung Sung

 

Læs den hvis du elsker en god slægtsroman, men også for at nyde at læse en forfatter som har det mest vidunderlige intense og følsomme sprog.

Hun er nomineret til DR romanprisen 2021 for sin næste roman “hvor lyset er”

Anne