Søg
Close this search box.

Tungsind, lys og kunst

hvor lyset er

Malene Ravn

Hvor lyset er

Gyldendal

362 sider

2020

5/5

En roman om kunstneren Carl Fischers liv fra han er fem år gammel i 1892 og til hans død i 1962.

Allerede fra han var helt lille har han et særligt talent for at male. Han bliver inspireret af sin mor, der støtter ham i at male og lærer ham at se lyset. Carl har en dejlig og ubekymret barndom i Vejle  indtil moderen dør alt for tidligt af tuberkulose da han kun er 10 år gammel. Han bliver sendt til sin far i København som for nogle år tilbage flyttede sammen med familiens husholderske fra Carl og moderen til storbyen.

 

Faderen er en barsk og uforsonlig mand og og livet i storbyen er hårdt og fattigt.

Gudskelov har Carl kunsten at trøste sig med og han søger ind på kunstakademiet, hvor han kommer ind, men hvor han ikke trives eller anerkendes.

Han møder Ely, som er ved at uddanne sig som skuespiller og spørger om hun vil sidde model for ham.

 

De bliver forelskede og gifter sig og det bliver starten på et nomade agtigt bohemeliv hvor de flytter fra atelierlejlighed til atelierlejlighed. Ely bliver gravid men der ikke plads til et barn i deres liv, så de giver sønnen Hans fra sig. Den spanske syge kommer til byen og mange dør, også Hans´ plejemor, så han bliver hentet hjem af Ely. Malene Ravn skriver med en sårbarhed og en skrøbelighed om Hans karantæne i 2 uger i hjemmet, hvor de ikke måtte komme i kontakt med ham . Hun fortæller at det var det værste afsnit at skrive i romanen.

 

Ely og Carl får aldrig et fortroligt forhold til deres søn, trods Ely forsøger alt hvad hun kan og giver ham al den omsorg hun har i sig. Carl viser ikke meget kærlighed og interesse for  sin søn. Historien gentager sig, som den desværre gør i mange familier og han bliver som sin egen far. Som Malene Ravn skriver “jeg beskriver familien som en organisme som er vævet sammen, det den ene gør smitter af på den anden og man kan ikke slippe ud”.

 

Carl har igennem hele sit liv været plaget af et tilbagevendende tungsind, som gør at han i perioder ikke kan male. Men han søger mod lyset og der er mange lyspunkter i han malerier og hans liv. Men tungsindet og melankolien kommer til at præge familien meget.

Min vurdering

Malene Ravn har en helt vidunderlig skrivestil, så nænsom og følsom. Hun lader os komme meget tæt på romanens personer og jeg kom til at holde af dem alle på godt og ondt, man kan mærke at hun nærer en stor kærlighed til dem trods deres fejl og mangler..

 

Jeg har hørt bogen læst op af selveste Malene Ravn og det var virkeligt en nydelse, hun har en sødmefuld, varm og empatisk stemme som forstærker oplevelsen af hendes skrevne ord og passer til tonen i bogen.

 

I sit efterord fortæller hun at Carl Fischer er hendes mands oldefar, han var en markant person og familien har altid fortalt mange historier om ham til fester og sammenkomster. Derfor blev hun interesseret i ham og begyndte at researche.

Anne