Gotisk Brontê krimi

vanished

Bella Ellis

The vanished Bride

Hodder & Stoughton

341 sider

2019

3/5

Starten på en ny  serie med Bronte Søstrene som detektiver

Jeg opdagede bogen her i Sverige hvor den hedder Systrarna på heden : ett Brontë-mysterium.

Jeg tror ikke den bliver oversat til dansk, desværre.

 I året 1851 mindes Charlotte Bronte sine kære søskende som alle er døde med få års mellemrum.

 

Hun tænker tilbage på den tid hvor de 3 søstre Charlotte, Emily og Anne arbejdede som detektiver, i 1845 har de deres første sag.

Det var før de udgav deres romaner, Charlotte Bronte var den første der fik en bog udgivet, det var Jane Eyre som udkom 16.oktober 1847.

 

Anne og Emily er lige vendt tilbage til Haworth Parsonage fra Bruxelles, hvor de har studeret og undervist . Anne er vendt tilbage fra sit arbejde som guvernante på Thorp Green. Haworth Parsonage er deres hjem og deres far er præst på stedet.

Elizabeth Chester, ung mor til 2 børn forsvinder sporløst fra sit hjem i Chester Grange, det eneste hun efterlader sig er en stor blodpøl på sit værelse

Bronte Søstrene er naboer til herresædet og deres veninde Maddie er tjenestepige hos Elizabeth og hendes mand. Maddie overbringer søstrene den tragiske nyhed. Der har i mange år gået rygter om at mr Chester er en voldelig og hidsig mand, han har været gift før og det er usikkert hvordan hans tidligere kone kom af dage.

Politiet går kun halvhjertet ind i efterforskningen, så søstrene beslutter sig for at lave deres egen .

 

De bliver konfronteret med et samfund som mener at kvindens plads er i hjemmet, men de kæmper stædigt videre. Undervejs dukker mange mørke hemmeligheder op og stemningen i bogen bliver mere og mere gotisk og dyster.

Bella Ellis læste Jane Eyre første gang da hun var 10 år og besøgte derefter Haworth Parsonage med sin mor. Hun har hele livet haft en store kærlighed til the Brontes og har en stor viden om dem.Det skinner igennem i romanen, hvor der væves mange historiske facts om familien ind.

 

Jeg må indrømme at jeg var meget skeptisk over for romanen da jeg opdagede den, jeg synes det lød meget konstrueret at lade søstrene være detektiver,men samtidigt var den et must for mig, jeg som  også elsker the Brontes og som tidligere nævnt skrev hovedopgave på Biblioteksskolen om Charlotte Bronte.

Min vurdering

Men jeg kunne  faktisk godt  lide bogen, den er ikke den store, epokegørende litteratur, det ved jeg, men den er skrevet meget i søstrenes ånd og især er stemningen i bogen  meget Jane Eyersk.

 

Bella Ellis udtaler også i et interview at hun er meget inspireret af især Charlotte Bronte, takket være at hendes omfattende korrespondance med sine venner er  så velbevaret , ved man i dag meget om hendes personlighed og hendes holdninger til kvindens ligestilling.

 

Som hun selv udtaler:

I know it is going to sound contrived, but honestly I get so much inspiration from the Brontë sisters, particularly Charlotte. I love the passion and drive in her books, and thanks to her letters we know so much about her as an author, her insecurities and uncertainties, resilience and determination. I love Emily’s freedom, her disregard for convention, the noise and music in her writing, and I love Anne’s rebellious nature, her strong ideas and courage to write about what mattered to her, not what was considered appropriate. 

 

Det er jo heller ikke et tilfælde at forfatterens pseudonym blev Bella Ellis.

Søstrene udgav deres romaner under pseudonymerne Currer, Ellis og Acton Bells.

 

Læs den hvis du elsker bøger der foregår i victoriatiden og især hvis du elsker bronte søstrenes romaner

Anne