Søg
Close this search box.

Margrete 1, lille kvinde, stor vilje.

IMG_20200827_111232

Maria Helleberg

Rigets frue

Aschehoug

342 sider

2001

4/5

Jeg har boet snart 1 år  i Kalmar i Sverige, hvor jeg har gået mange ture ved det smukke Kalmar Slot, så jeg tænkte at det var oplagt at genlæse denne roman om Margrete 1., da hun jo var dronningen der fik etableret Kalmarunionen.

 

Maria Helleberg er en produktiv dame og har skrevet et hav af historiske romaner, faktisk har hun en produktion på over 80 titler.

Jeg er egentligt ikke så historisk interesseret, men Maria Helleberg formår at gøre historiefortællingen levende og spændende og hendes personbeskrivelser gør at personerne træder tydeligt frem på nethinden af læseren.

 

Margrete 1 bliver beskrevet som en viljestærk og klog dronning og man kommer virkeligt til at lære hende at kende på godt og ondt.

Hun blev født i marts 1353Søborg Slot, død 28. oktober 1412 i Flensborg, var regent af Danmark (1375-1412) og dronningkonsort af Norge (1363-1380) og af Sverige (1363-1364) i sit ægteskab med Haakon 6. af Norge, men regerede senere kongerigerne i sin egen ret og tituleres i dag som Dronning af Danmark, Sverige og Norge.. 

 

Margrete 1 var den yngste datter af Valdemar Atterdag og blev født på Søborg Slot. Hun var et ensomt barn som vokser op i Vordingborg med sin mor den sindsforvirrede Dronning Hedvig og faderen Valdemar Atterdag, som hun næsten aldrig så.

 

Hun blev trolovet med Kong Håkon i  1359 og gift  med ham 1363, bare 10 år gammel og i 1370 føder hun sit eneste barn prins Oluf. Ham beholder hun ikke længe, han dør som 17 årig af pest. Så der er ingen arvinger til tronen.

Hendes søster dør og hun tager hendes børn til sig og uddanner drengen Erik til at blive konge materiale, han bliver senere Erik af Pommern.

Autentisk og indlevende beskrives fattigdommen og sulten blandt de kongelige, det var barskt og råt at være kongelig dengang, hvor der ikke var ikke noget der hed apanage.

 

 Først mistede hun sin højtelskede far, så sin ægtefælle Håkon og til sidst sønnen Oluf.

Men Margrete er en fighter og trods sorg og afsavn kæmper hun  samvittighedsfuldt videre. Hun tager titlen som dronning meget alvorligt. 

Min vurdering

Maria Helleberg har gjort en flot og omfattende research og skrevet en meget overbevisende portræt af Margrete 1 og hendes samtid med ridderturneringer, kongekroninger, krige og kærlighedsaffærer 

 

Jeg var rigtig glad for stamtavlen og tidstavlen bagerst i bogen, som jeg brugte flittigt under læsningen.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen udkommer med romanen “Margrete” 25/9 , Den glæder jeg mig meget til at læse. Det bliver spændende at se om hun har nye vinkler på personligheden Margrete 1, den lille kvinde med den store vilje.

 

Anne-Lise Marstrand- Jørgensen har før skrevet om en stor historisk personlighed, da hun skrev om Hildegard Von Bingen. Romanerne hed” Hildegard I og II” og er aldeles fremragende skrevet.

Anne