Søg
Close this search box.

Drømmeansigt

IMG_20200908_181237 (1)

Asta Oliva Nordenhof

Penge på lommen

Basilisk

170 sider

2020

4/5

Dette er første del af en romanføljeton, der har branden på Scandinavian Star som gennemgående tema. Der kommer i alt 7 bind i serien.

Den alvidende fortæller, en unavngiven ung pige  rejser med bussen fra Nyborg og undervejs på turen oplever noget ud over det sædvanlige, hun bliver en del af en fortælling om ægteparret Kurt og Maggie, på trods af at hun aldrig møder dem i virkeligheden.

 

Prøv at hør de første linier : “Jeg var med bus på vej et sted hen på Fyn. Bussen holdt ind til siden og uden for ruden stod en hvidhåret mand og kiggede ind på mig. Jeg kan ikke forklare hvorfor, han lignede så mange andre mænd, men da bussen satte i gang igen, havde jeg en uhyggelig følelse af at transportere noget videre, som tilhørte ham”

 

Den unge pige  bliver siddende i bussen og kører tilbage hvor hun så den gamle mand og ringer på døren.

Da ingen åbner, sætter hun sig på en bænk og pludselig dukker historien om ægteparret op i hendes indre.

 

Som læser kommer vi både ind i hovedet på Maggie og Kurt og får fortalt deres triste livshistorier gennem små erindringsglimt.

De lever på mange måder et sørgeligt og forhutlet liv på bunden af samfundet.

Kurt har fået lidt succes i livet i form af sit eget busselskab, trods det slås han meget med sit manglende selvværd og en pinefuld rastløshed.

 

Kurt og Maggie har begge haft et hårdt liv med mange svigt. Maggie med voldtægter, prostitution og hjemløshed, Kurt med børnehjem druk og skiftende ægteskaber.

Deres ægteskab er heller ikke godt og de tilbringer al deres tid hver for sig. Hvis Kurt en sjælden gang sætter sig foran fjernsynet en aften sammen med Maggie, bliver stemningen meget akavet.

 

Kurt behandler ikke Maggie godt, han kalder hende luder og spytter på hende og Maggie finder sig idet, for hvilke alternativer har hun ellers.

Da Maggie bliver alvorlig syg og dør på hospitalet besøger han hende ikke en eneste gang.

 

Der er dog et lysglimt i Maggies triste liv og det er deres fælles barn Sofie, som Maggie er meget knyttet til og som er hendes eneste fortrolige.Maggie ser meget op til hende, hun lever det fri liv og tager en uddannelse, en mulighed Maggie aldrig har haft.

Min vurdering

Hvis man ikke vidste andet ville man tænke at fortælleren var synsk, “Hvordan kunne jeg være så sikker på, at det var gården fra mine syner? jeg satte mig på en bænk og lukkede øjnene, så begyndte tingene at komme hjem. Derovre må laden have ligget den er siden revet ned, derovre må må hesten have gået, Turner.” 

 

Det kunne også være en fortælling om hvordan en forfatter får inspiration til at skrive en roman,pigen ser et ansigt ud af vinduet på bussen og pludselig bliver hun inspireret til at skrive en roman om  Kurt og hans liv.  Forfattere  samler helt sikkert på små “instagrams” (små øjeblikke) i hverdagen som de bruger i deres skrivning

 

Asta Oliva beskriver sine personer med en ømhed og overbærenhed og vi lærer dem at kende gennem deres tanker mere end gennem deres handlinger.

Hun skriver skarpt og samtidigt lyrisk og jeg kom til at tænke på Helle Helle “Ned til hundene” som med samme kærlighed beskriver mennesker på bunden af samfundet.

 

Jeg har ikke nævnt Scandinavian Star, fordi det ikke er den historie der gjorde indtryk på mig, trods der er et helt kapitel der omhandler katastrofen og at romanen slutter med at Kurt investerer i Scandinavian Star.

 

Læs den, det er en  roman ud over det sædvanlige.

Anne