Søg
Close this search box.

Nobelprisen i litteratur – Novellix

IMG_20201022_160627

Novellix

Fire Nobel noveller fra Novellix

 

Alice Munro – Dolly

Ernest Hemingway – Kilimajaros sne

Luigi Pirandello – Krukken

Selma Lagerløf – Spøgelseshånden
2020

4/5

Anmeldereksemplar

Ideen til Novellix blev til da Lena Hammargren, en af Novellix’ grundlæggerne, stod på togstationen i Uppsala. Hun ville have noget at læse i toget på den korte rejse hjem til Stockholm  Hun stillede sig selv det spørgsmål “hvorfor findes der ikke pixibøger til voksne”. Novellix blev lanceret i Sverige i 2011, konceptet blev hurtigt en succes med over 200 publicerede noveller ind til nu.

 

I efteråret 2019 lancerede Novellix sit koncept i Danmark. De første udgivelser på dansk talte både ældre og nyere klassikere, fra Henrik Pontoppidan til Helle Helle. Siden opstarten er der også udkommet nyoversættelser af kærlighedsklassikere af blandt andet Virginia Woolf og Oscar . I maj 2020 udkom de fire første helt nyskrevne noveller af danske forfattere.

 

Nyeste skud på stammen er Nobelnoveller, 4 noveller skrevet af forfattere som alle har modtaget Nobelprisen gennem tiderne..

Det første jeg vil rose, er de meget smukke og elegante forsider, de frister læseren til at dykke ned i indholdet. Og  indholdet er godt, jeg var især vild med Ernest Hemingways “Kilimanjaros sne”. Hemingway fik Nobelprisen i litteratur i 1954 for novellen.

 

Novellix har så flot formuleret handlingen i en sætning : “På knap 40 sider lykkes det Hemingway at skabe en fortælling, som rummer et helt liv.”

Den handler om forfatteren Harry, som er på safari i Kenya sammen med sin kone. Under en jagt får han et sår som der senere hen går koldbrand i. Døende ligger han og ser tilbage på sit liv, på de ting han fortrød og de ting som gjorde hans liv til et godt liv. Denne sætning ramte mig lige i hjertekulen,. Husk det nu allesammen, udskyd ikke dine drømme, pludseligt er det for sent. :

 ” Nu ville han aldrig få skrevet de ting han havde udskudt at skrive, til han vidste nok til at kunne skrive godt nok om dem. Nå ja, så ville det heller ikke mislykkedes for ham at prøve at skrive dem, og det var derfor man udskød dem og ventede med at begynde”

 

Men de andre noveller er også gode. Selma Lagerløfs Spøgelsehånden om at forlove sig med den forkerte, eller…? og Alice Munros Dolly om det tilfredse og magelige ægtepar i 70érne , der pludseligt får rusket op i deres liv. Sidst men ikke mindst, den novelle der skiller sig mest ud, Krukken Af Luigi Prandello om at have retfærdigheden på sin side, sproget i den henter inspiration fra eventyrenes verden, synes jeg. 

Min vurdering

Konceptet Novellix er genialt, ideen med at få præsenteret en smagsprøve på forfattere man måske aldrig har læst og så få appetit på at læse mere af.  Forrest i hvert hæfte er et kort portræt af forfatteren.

 

Jeg har i alt fald fået lyst til at dykke ned i Alice Munros forfatterskab, men også genlæse nogle af Hemingways fantastiske Klassikere.

 

Til dig der vil i gang med at læse igen, og måske efter endt læsning bliver inspireret til at læse “en rigtig bog” af forfatteren.

Anne