Søg
Close this search box.

Botanik, hævn og mord

IMG_20201107_174840

Sissel Jo Gazan

Hvide blomster

512 sider

Politikens Forlag

2020

3.5/5

Anmeldereksemplar

Citat fra bogen: ”Ikke alle hvide blomster er giftige, men alle giftige blomster er hvide” 

Jeg har lige haft et års orlov, som jeg har tilbragt i smukke Kalmar, der har jeg haft tid til en af mine store interesser: botanik.  

Hvide blomster er en ny krimi af Sissel Jo Gazan og som altid i hendes krimier indgår der et videnskabeligt element, denne gang er det til min store tilfredshed botanikken. 

 

Jenny på 14 år vokser op på Samsø og meget af hendes fritid bruger hun sammen med sin elskede kusine Tessa. De er som nat og dag. Jenny er kvik og lidt nørdet hvorimod Tessa er skoletræt, rastløs. De tilbringer også meget tid med deres fælles bedstefar, Palle, som er tatovør og har sin egen butik i Mejlgade i Århus. 

Når Jenny ikke er sammen med Tessa, dyrker hun sin store hobby botanik og er en så dygtig tegner at hun får tegneopgaver for Botanisk Samling. Hendes oldefar (Palles far) Kresten Winther var en berømt botaniker og blev som 18-årig optaget i Flora Danica. Han havde opdaget en ny nellike, som fik navnet Afrodite nellike, eller havde han det???

 

 Jenny arver sin oldefars herbarium, hvor der er en unik samling af blomsterfrø fra sjældne blomster på Samsø. 

 Kisser, Jennys mor, tager sig af utilpassede unge og ernærer sig som tatovør. De unge bor i deres store hus og hjælper til med køkkenhaven og andre dagligdags ting. En dag forsvinder den unge pige Betina, som bor hos Tessas mor for tiden, hun bliver senere fundet myrdet.

 

Der sker flere mord, en mand findes hængt og et hus brænder ned.  Som læser aner du at der  er tale om hævnmord, da de myrdede alle har misbrugt børn.

 Jennys mor har mange hemmeligheder, selv for sin datter som hun ellers fortæller alt 

 

Uden at afsløre for meget rummer bogen temaer som svigtede børn, pædofili og misbrug. 

Som forfatteren selv udtaler “Jeg håber, at jeg med ”Hvide blomster” har skrevet en bog, hvor jeg får hævnet nogle af de urimelige børneskæbner kunstnerisk”

Min vurdering

Du vil elske “hvide blomster” hvis du godt kan lide kombinationen i at blive underholdt og blive klogere på samme tid. 

Som læser får man nemlig et rigtigt godt indblik i floraen på Samsø, og romanen bærer præg af at forfatteren har stor kendskab til Samsøs natur og mennesker.

 

Jeg har i alt fald fået meget lyst til at besøge Samsø og nørde lidt med botanik og måske lave et herbarium?? 

 

Sissel Jo Gazan har skrevet 2 andre videnskabelige krimier ”Dinosaurens fjer” og ”svalens graf”, som jeg også kan anbefales varmt.

Sissel Jo Gazan er selv uddannet Cand. Scient i biologi ved Københavns universitet. 

Anne