Søg
Close this search box.

Botanik og mord 1852, Nordsverige

IMG_20201114_164308

Mikael Niemi

At koge bjørn

423 sider

Modtryk

2018

5/5

En helt fantastisk god bog. Den er bygget på en virkelig person vækkelsespræsten og botanikeren Lars Lev Læstadius og forgår i den lille by Kengis i det nordligste Sverige sommeren 1852.

Læstadius var en karismatisk vækkelsespræst og botaniker og deltog i mange naturvidenskabelige ekspeditioner, han fik også 66 tegninger med i den svenske botanik.

 

Han tager Jussi, en samisk dreng, til sig som sin egen søn, Jussi har levet et fuldstændigt grusomt, usselt og råt liv hos en fordrukken mor.

Han oplærer Jussi, lærer ham at læse, skrive og dygtiggøre sig inden for botanik. Der er nogle meget smukke refleksioner omkring vigtigheden og glæden ved at læse.

 

Hør her: “Nu hvor jeg havde læst bogen færdig, var siderne atter helt stille. Jeg studerede bogen fra forskellige vinkler, holdt den op til øret og lyttede. Men nu tav den. Alligevel vidste jeg, hvad der var derinde, hvad der ville ske, hvis jeg åbnede den og gav mig til at læse. Det var ufatteligt. Var bogen levende?”

 

En unge kvinde dræbes og folk på egnen er sikre på at en slagbjørn har været på spil. Læstadius er ikke enig, han og Jussi beslutter sig for at udforske sagen, deres metoder ligner meget Sherlock Holmes. De leder efter små spor, lav der er trådt ned, et sted morderen har spidset sin blyant, dyrt støvlefedt på den myrdedes tøj.

 

Det umage detektivpar opklarer mordgåden før det meget inkompetente lokale politi, men inden da mistænker mange at det er Jussi, der er morderen og han når at blive dømt til døden inden Læstadius, selvfølgelig i sidste øjeblik finder den rigtige gerningsmand.

Min vurdering

Krimien er så meget mere end en krimi. Den skrevet i et helt vidunderligt sprog og der er nogle smukke og sansede naturskildringer, luk bare øjnene og du er til stede i den smukke nordsvenske natur.

 

Ydermere giver den et meget fascinerende tidsbillede af en helt anden tid, hvor livet var barsk og uforsonligt.

Anne