Søg
Close this search box.

Magtmisbrug og psykiatri i 1920érne

IMG_20201202_110508 (1)

Anne-Sophie Lunding-Sørensen

Sanatoriet

265 sider

Politikens Forlag

2020

4/5

Anmeldereksemplar

Forfatteren debuterede med ”Lette rejsende” i 2010. 

Galskabmord og magtmisbrug er nogle af temaerne i denne fremragende roman. 

Romanen tager sit udgangspunkt i året 1929. Kvindelig psykiater Hannah Neumann ankommer til Sølund Nervesanatorium. Hun har haft en fremtrædende stilling i Wien, men man fornemmer hurtigt at et eller andet er gået galt, så hun var nødt til at rejse. 

 

Hannah bliver et frisk pust fra den store verden, en usædvanlig kvinde som går klædt som mand og ryger smøger og drikker. Med sig har Hannah et nyt syn på at behandle psykisk syge. Hannah har nemlig arbejdet sammen med Freud og praktiserer den såkaldte talekur. 

 

Årsagen til at man har ansat Hannah er en selvmordsepidemi, som indtil nu har kostet 4 kvinder, fra tredje forplejningsklasse (kvinder fra små kår), livet.  

Hannah bruger en søvnløs nat på at gennemtrævle de 4 journaler. Vi får et indblik i de meget deprimerende og kvindeundertrykkende diagnoser. Der er bl.a. Elna Johansen 23 år ugift ”psycho Neurosis”, som udviser promiskuøs adfærd og Agathe Kløjgaard som har diagnosen ”schizophreni” udløst af ulykkelig kærlighed. De eneste lighedstræk Hannah kan finde mellem de 4 pigerer at de alle er ualmindeligt smukke og at de alle druknede sig (måske). 

 

Hannah finder en god kollega i sygeplejersken Dagmar, som assisterer hende under samtalerne og i efterforskningen af dødsfaldene. De tilbringer mange aftener sammen og ender med at forelske sig i hinanden. 

 Lige som Hannah synes hun ser fremskridt hos en del af de unge piger, findes endnu en ung pige druknet. 

 

Spændingen eskalerer og skjulte hemmeligheder og grusomheder dukker op til overfladen. 

Min vurdering

Jeg hørte for nyligt et interview med forfatteren, hvor hun fortæller om den spændende research hun gjorde under forberedelsen af romanen. Mange gamle journaler blev gennemgået og den ene triste kvindeskæbne efter den anden dukkede op af glemslen. Oprindeligt var opgaven at skrive et filmmanuskript. 

Selvom behandlingen af psykisk syge er under al kritik i dag, er den nærmest til UG i forhold til hvordan vilkårene var i 1920erneMan får et rystende indblik i datidens psykiatri. 

 

Romanen giver et fantastisk godt tidsbillede af en tid hvor kvindesynet var et helt andet end i dag. Faldt kvinder uden for normen, blev de stemplet som psykisk uligevægtige og modne til indlæggelse. 

 

Har du fået lyst til at dykke mere ned i psykiatriens verden, kan du høre podcasten “det perfekte offer” på DR. 

 

Anne