Søg
Close this search box.

Smertefuldt mor og datter forhold

IMG_20201213_192714

Vigdis Hjorth

Er mor død

336 sider

Turbine

2020

5/5

Anmeldereksemplar

Dette er den første roman jeg læser af forfatteren og hold op hvor er den vanvittig god.

Der er udkommet et væld af romaner de sidste par år som omhandler det svære forhold mellem mor og datter. Denne roman hører i den grad til i den barske ende af genren.

 

Johanna, som er kunstner og har boet de sidste 30 år i USA. Hun forlod Norge sammen med Mark, den mand hun senere blev gift og fik en søn med. Han er nu død og hun vender tilbage til sit hjemland igen.

 

Hun har næsten ingen kontakt haft med sin familie i de 30 år og den minimale kontakt hun har haft med dem, er foregået pr brev siden hun efterlod sin daværende mand, sit jurastudie og sin søster og forældre.

 

Grunden til at hun vender hjem, er at hun gerne vil have kontakt med moderen igen, eller rettere sagt hun vil gerne have en dialog med hende om hendes barndom og deres forhold til hinanden.

 

Som Johanna selv formulerer så godt i romanen:

“Men jeg ønsker ikke min mor skal lægge sig fladt ned , jeg ønsker bare vi skal tale åbent sammen ..for moren er et spejl datteren ser sig selv i,  i den kommende tid og datteren er et spejl moren ser sit tabte jeg i, så min mor vil ikke se mig for ikke at se hvad hun har tabt. Et barn kan være nødt til at tage et opgør med sine forældre for at finde sin egen vilje og vej, hvis forældrene tåler det, kan de få et mere ligeværdigt forhold…..”

 

Moderen har totalt slået hånden af hende og det der var sidste dråbe til at bægret flød over, var, at Joanna ikke kom hjem da faderen døde, ej heller til hans begravelse.

Johanna har haft sine meget gode grunde til ikke at komme hjem.

Hende og moderen har aldrig været tætte og Johanna tænker tilbage på en barndom hvor hun altid har kunnet mærke moderens store ensomhed og ulykke i sit ægteskab. Moderen havde intet mod til at bryde ud af det fængsel hendes ægteskab og liv er blevet.

 

Det er det fængsel Johanna bryder ud af, hun dropper advokat faderens ønske om at hun skal læse jura og hun dropper den mand hende forældre ønskede hun skulle giftes med.

 

Johanna udspionerer moderen og efterhånden får hun mod til at kontakte hende, hun ringer og moderen afviser opkaldet,  hun skriver et brev til hende, som hendes søster svarer afvisende  på, søsteren som er den”perfekte datter” der forsvarer moderen og passer på hende.

 

Det er forfærdeligt hjerteskærende at læse hvordan Johanna, en granvoksen, stærk kvinde forvandles til en lille følsom datter der bare gerne vil forstå sin mor og hendes handlinger.

 

I løbet af de næste uger afvises Johanna  igen og igen og i de uger hun prøver at nærme sig sin mor, får hun rippet op i hele sit liv og kommer til en afklaring  og accept af at forholdet aldrig vil blive anderledes.

Min vurdering

Det er en hudløs og barsk beretning om den store sorg en datter kan have når hun ikke føler sig elsket og anerkendt af sin mor. Den sorg vil følge en hele livet. For Johanna bliver løsningen at finde fred med at hun aldrig kommer nærmere sin mor.

Anne