Søg
Close this search box.

Et familiefoto udført som roman

IMG_20210103_105526

Nanna Wendt Sølvsteen

Et andet billede

316 sider

Gyldendal

2020

3/5

Anmeldereksemplar

6 søskende skal mødes og holde den sidste jul i deres barndomshjem i Hvorring, inden det bliver sat til salg. Det er Frida, efternøleren, som har foranlediget invitationen.

 

Begge forældre er nu døde og det er første gang de skal holde jul uden dem. Det er 4 år siden de holdt jul sammen sidst (hvilket de gjorde hvert andet år)hvor faderen døde af et slagtilfælde. Moderen døde for 2 år siden. De 6 søskende  er alle opkaldt efter kendte kunstnere, så de hedder: Lisa, Mona, Frida, Vincent, Edith og Edvard.

Faderen var en rigtig tyran og dominerede hele familien, hvilket selvfølgeligt påvirkede alle de 6 børn.

 

De bærer alle hver for sig på fortrængninger og hemmeligheder, nogle tilbage fra barndommen. Mona er i et voldeligt ægteskab gift med en anerkendt gynækolog. Edvard bor sammen med et mand og har aldrig afsløret over for familien at han er bøsse. Frida, efternøleren, er måske slet ikke søster til de 5 andre.

De seks søskende får hvert et kapitel i bogen til at fortælle deres livshistorie og alle tråde samles juleaften hvor de er sammen igen.

 

Som forfatteren selv udtaler: “jeg forsøger at indfange den konstante bevægelse ved hele tiden at lade min karakterer se sig selv både indefra og udefra. Med bevægelse mener jeg, at de hele tiden er indstillet på at løse tilværelsens udfordringer ved at flytte sig og ændre strategi. Personerne i min roman repræsenterer hver deres krise og hver deres måde at forsøge at løse den på”

 

Udover gerne at ville samle sine søskende til jul har Frida også en skjult dagsorden med invitationen, Frida er nemlig uddannet psykoterapeut og håber på at :

“ved at samle dem omkring samme bord, som de sidst havde siddet samlet da faderen levede, og ved tilmed at gøre det i samme anledning, håbede hun at kunne aktivere noget i dem, en dybere erindring, som vil få dem til at opsøge kilden til det mørke, de hver især var fanget i.”

Min vurdering

Der er i løbet af de sidste år udkommet mange romaner om snærende familiebånd, denne hører til i den mindre barske ende.

Forfatteren har  selv stor erfaring med at være medlem af en stor søskendeflok, da hun selv har mange søskende.

 

Nanna Wendt Sølvsteen sagde for tre år siden sit job som redaktionschef på Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende op og overtalte sin mand til at flytte til Langeland. Efter tredive år som journalist ønskede hun at finde ro til skrive en roman.

“Et andet billede” er skrevet i et letlæst og enkelt sprog.

 

Ikke den bedste roman jeg har læst om emnet, men absolut værd at læse.

Anne