Søg
Close this search box.

Arvesynd og slavehandel i 1700 tallet

IMG_20210110_192035

Sofie Malmborg

Bargums synder

316 sider

Politikens Forlag

2020

5/5

Kender du det at du kun har læst første linie i en roman og med sikkerhed ved at dette bliver en stor læseoplevelse.

 

Sådan havde jeg det med Bargums synder.

Sproget er helt fantastisk og der er lavet et imponerende researcharbejde hvilket den omfattende litteraturliste bagerst i bogen også vidner om.

 

Frederik Bargum, hovedpersonen, har virkeligt eksisteret og levede 1733-1813 og han spillede en stor rolle i 1700 tallets slavehandel, hvor han fragtede afrikanere til danske sukkerplantager i vestindien for at sælge dem.

 

Hans arbejdsliv startede da han kom i lære hos en af Københavns velhavende købmænd, hvor han hurtigt viser at han er talentfuld mand. Da købmanden dør overtager Frederik roret, i mellemtiden er han blevet gift med sin kusine Leonora, som pudsigt nok er købmandens egen datter

 

Bargum udviklede sig til en iderig og driftig forretningsmand, men han stiftede meget gæld og forlod sammen med sin hustru både børnene og Danmark. 

Rammefortællingen har Bargums nu ca 20 årige datter Rebecca som hovedperson. Hun var 5 år da hun og hendes bror kom i pleje hos deres onkel  Ludolf på præstegården i Aabenraa.

 

Rebecca har al den tid  grublet over hvorfor forældrene forlod dem og på denne skæbnesvangre dato 14 november 1790, læser hun et avisnotits om faderen hvor der bl.a står “undvigelse, flugt, retsforfølgelse i selskab med Leonora, hans hustru”.

Rebecca har hele sit liv skammet sig over at være datter af Bargum og hun føler at faderens synd  går i arv til hende.

Hun kommer i huset hos en læge og viser store evner i at bistå ham ved operationer og sygepleje.

 

Så hun søger ind på jordemoderskolen og bliver afvist med den begrundelse at man skal være en gift kvinde for at komme i betragtning. Hun ender som en bitter resigneret pebermø som tror på arvesynden:

“Jeg troede jeg skulle være jordemoder. Men pastor Lavater fik ret:jeg havde ikke øje for den arv, kroppen bærer på, de synder der løber i blodet. I mine stolte bestræbelser på at hævde mig endte jeg med at begå den samme forbrydelse som Frederik. Vi kunne ikke nøjes. Forlangte og forventede altid mere, end hvad der var sund fornuft.”

Min vurdering

Sofie Malmborg stødte først på Frederik Bargums navn, da hun for syv år siden var i praktik som anlægsgartner på en kirkegård i midten af Nørrebro i København; Assistens Kirkegård.

 

I sin interesse for kirkegårdens tidligere beplantninger fandt hun ud af, at der i 1700-tallet var tobaksmarker på kirkegårdens sydlige del. Handelsmanden Bargums navn dukkede op i hendes research, da han i samme periode var generaltobaksdirektør.

 

Forfatteren maler med sit sansemættede og meget smukke sprog et autentisk billede af livet dengang i 1700 tallet. Hvordan man talte, gik klædt, hvad man spiste og ikke mindst hvordan man talte. Der er temaer i bogen som moral, arvesynd, skam. Men det der efter min mening gør romanen fremragende er forfatterens evne til at tage læseren ved hånden og føre os på en filmisk tidsrejse tilbage i tiden.

 

Hun fik Bogforums Debutantpris i 2020, meget fortjent.

Anne