Søg
Close this search box.

Kunstneren med det skrøbelige sind.

20210601_113735

Hulemennesket

321 sider

Gyldendal

2021

4/5

Et portræt af  kunstneren Johan Th. Lundbye og en intens beskrivelse af en sindslidelsen manio depression, så intens at  jeg fik følelsen af at være helt inde i  Lundbyes rablende og maniske hjerne.

Lundbye  lever op til alle mine fordomme om store kunstnere: han havde et plaget  og skrøbeligt sind, som gjorde at han kunne frembringe fremragende malerier. Hvem tænker ikke på Van Gogh og hans afskårne øre

Romanen foregår i Rom over et år, hvor Lundbye flytter ind i kunstneren Jerichaus kunstnerkollektiv. Der bor han ikke længe, han kommer nemlig hurtigt på kant med sin ellers bedste ven, maleren Jerichau. Hans sind er meget imod ham og han støder efterhånden alle  sine venner fra sig.

De kalder ham hulemenneske fordi han i sine depressive perioder lukker sig inde og hverken spiser eller drikker.

Lundbye flytter til en villa hvor han kommer til at bo i lejligheden over sit store idol Marstrand, som viser sig ikke at være spor perfekt.

Jeg synes jeg havde svært at komme ind i romanens univers, men som det er med de rigtig gode bøger, er det værd at væbne sig med tålmodighed. Det viste sig nemlig at det var en fantastisk god roman.

Sidste weekend var jeg på den Hirschsprungske Samling og genså et udvalg af hans malerier, at studere dem efter have læst romanen, giver lige oplevelsen en ekstra dimension. Jeg elsker at læse romaner hvor man bliver klogere på et emne og i denne roman lærte jeg Mennesket Lundbye at kende.

jeg læste et interview med Peter Løhr og han sagde noget som gjorde meget indtryk på mig:

Jeg kan stadig ikke adskille mig selv fra ham. Alt i bogen har jeg selv følt og oplevet. Det er også det, der er specielt ved mit forhold til ham; at jeg har kunnet identificere mig med alt, han har tænkt og gjort.”

Peter løhr er også en ægte kunstner, det bevidner denne sætning og romanen i den grad om.Anne