Søg
Close this search box.

En terapeutisk og øjenåbnende bog

20210829_110625

Lori Gottlieb : Måske skulle du snakke med nogen

Svane & Bilgrav

2021

444 sider

4.8/5

Sikken en fantastisk klog og med meget stof til eftertanke

Jeg var adskillige gange nødt til at lægge bogen fra mig og tænkte ved mig selv, ja det kender du da udmærket, sådan reagerer du også tit eller sådanne situationer kender du udmærket, eller sådanne mennesker kender du godt. Det er bog der både giver Indsigt og selverkendelse.

Det er en æselørernes bog, fuld af guldkorn om mennesker og menneskers adfærd og hjerteskærende historier om det at være et menneske på godt og ondt. Om at eksistere og om at lære at tackle det universelle som alle mennesker på jorden skal igennem: sorg og modgang, manglende selvværd, o.s.v

Psykologen/psykoterapeuten Lori Gottlieb har skrevet en bog hvor hun har udvalgt nogle af de patienthistorier hun har hørt i sin klinik.

Der er den succesfulde John, tv produceren der kalder alle idioter og støder alle fra sig, selv sin elskede kone, hvorfor gør han det?

Der er den unge dødsyge kræftpatient Julie som hun har lovet at have i terapi til hendes snart forestående dødsdag.

Men surprise surprise – Psykologen har også sine egne problemer at slås med, faktisk rigtigt store og altoverskyggende problemer.

Kæresten som hun snart skulle giftes med, går pludseligt fra hende. Hun har et barn fra et tidligere forhold og han udtaler at han ikke kan leve sit liv med et barn. Det forstyrrer ham i de planer han har med livet og gør ham afhængig. Sikken en udgangsreplik.’

Lori opsøger sin egen terapeut og finder en rigtig god en af slagsen. Han hedder Wendell og han er en meget klog og vis mand. Vi veksler mellem at  følge hendes egen terapi med Wendell og de sessioner hun har med sine egne patienter. Hun kan bruge mange af de ting i sin egen praksis, som hun taler med Wendell om.

Igennem hendes konsultaioner med pateinter gennemgår hun også personligt en udvikling og lærer af sine patienter. Terapien går begge veje.

Jeg kom til at tænke på den meget fremragende tvserie som hed “In treatment” hvor man også følger en psykolog  (spillet fremragende af Gabriel Byrne) og hans patienter

Et citat fra bogen:

Man skal hele tiden træffe en beslutning om, hvorvidt man skal undgå smerte eller tolere den og derved begrænse den. Hvis vi kke accepterer tanken om at det ikke kan lade sig gøre at lave noget om, uanset hvor meget vi end forsøger at få vores forældre eller søskende eller partnere til at fikse det, der skete for år tilbage, så vil vores fortid holde os fast.

 

Jeg har lige købt bogen, for at kunne undertrege i den. Den er inspirende og kan læses af alle der er bare det mindste smule interesserede i hvorfor folk  (og du) opfører sig som de gør

Anne